Blogger Widgets

torstai 24. tammikuuta 2013

Tanooki Mario



KUVANVEISTO -KURSSIN OPPIMISPÄIVÄKIRJA

17.12.2012   Kuvanveisto -kurssi alkaa. Ryhmiin jakaustuminen ja keskustelua peleistä. Hahmon valinta ja    
                     patsaan suunnittelua.

18.12.2012   Suunnitelmien läpikäyminen ja valinta. Hahmon piirtäminen edestä, takaa, sivulta ja päältä.  
                     Pienoismallin rakentaminen punaisesta massasta.

19.12.2012   Piirrustusten ja pienoismallin viimeistely (valmis). Patsaan koon päättäminen ja mittojen 
                     laittaminen piirrustuksiin.

                    ( JOULULOMA )

7.1.2013       Jälleen koulussa. Kanaverkon leikkaus ja Marion palojen tekeminen (muotoilu).

8.1.2013       Kanaverkon leikkaus ja Marion palojen tekeminen (muotoilu). Valmis.

9.1.2013       Marion palojen yhdistäminen; hahmon kasaaminen. Alustan ja tukikeppien suunnittelu, mittaus      
                     ja merkintä. Rakennuspuolella vierailu, suunnitelman esittely (alustan ja tukikeppien tilaus).        
                     Mario -hahmon päällystäminen sanomalehtisuikaleilla ja liisterillä.

10.1.2013     Alusta rakennuspuolelta. Reikien tekeminen hahmoon tukikeppejä varten, asettelua,
                     pahvin kiinnittäminen hahmon päähän (tuki). Hahmo alustaan. Sanomalehtisuikaleita ja liisteriä  
                     aukkoihin.

11.1.2013     Paperimassan valmistus. Marion päällystäminen massalla alkaa.

                     ( VIIKONLOPPU )

14.1.2013     Paperimassan valmistus. Marion päällystämistä (valmis). Marion lehden päällystäminen  
                     sanomalehtisiivuilla ja liisterillä.

15.1.2013     Lehden päällystys paperimassalla, muotoilua. Marion maalaaminen alkaa.

16.1.2013     Marion maalaaminen jatkuu (valmis).

17.1.2013     Marion tukikeppien, alustan ja lehden maalaus. Viimeistelyä (rakojen peittämistä
                     maalilla lehden liimaus ja pienten tukien laitto. Signeeraus. Työskentelypaikan siivous.

18.1.2013     Tukien pois ottaminen. Pyörillä varustetun lavan hakeminen ruokalasta ja patsaan siirto  
                     kirjastoon. PARTY HARD.




Kuvanveisto -kurssi alkoi viikko ennen joululomaa, 17.12.12. Kurssin tavoitteena oli tehdä pienryhmissä patsas, jonka teemana oli peli. Ryhmässäni minun lisäkseni olivat Marle ja Taija. Valmis patsas sijoitettaisiin Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kirjastoon. 

Aloitimme projektin listaamalla pelejä, joita tiesi, pelasi tms. Listalle pääsivät Angry Birds, Tetris, Pasianssi, Zelda, Dead Island, Sam&Max, Pokemon, Super Mario... Monia hyviä vaihtoehtoja, joista oli todella vaikea päättää mitä ryhtyisi jatkokäsittelemään.

Lopulta päädyttiin Super Marioon. Söpöä haluttiin, joten kokovartalopukuinen Tanooki Mario valittiin hahmoksi, josta tehtäisiin patsas. Tanookilla eli tanukilla tarkoitetaan japanilaista supikoiraa (Japanese raccoon dog).  


Tanooki Mario.  Kuva saatu  Mario Wikistä, josta voi lukea lisätietoja. 

Nyt kun meillä oli idea, tarvitsimme tarkemman suunnitelman. Lopetimme aikaisin maanantaina, mutta sovimme keskenämme tekevämme luonnoksia Tanooki Mariosta. 


Tässä illalla värkkäämiäni piirrustuksia:

Aluksi piti oppia piirtämään Mario. 

Parempia luonnostelmia Mariosta :) .

Luonnokset kävimme läpi seuraavana päivänä. Niistä valitsimme Taijan juoksevan Marion. 


Taijan luonnoksia Super Mariosta. Valokuva: Marle.

Taija alkoi piirtämään luonnoksesta paremmat versiot, joissa Mario oli kuvattu edestä, takaa, sivulta sekä ylhäältä, jotta olisi helpompi hahmottaa millainen patsas rakennetaan. Minä taas tein Marlen kanssa pienoismallia punaisesta massasta.

Marion pienoismalli. Valokuva: Marle

Täytyy myöntää, että työskentelyyn oli toisinaan vaikeaa keskittyä, koska joululoma oli jo aika lähellä. Kuitenkin pienoismalli valmistui ja niin myös piirrustukset, joista Marle mittaili ja merkkasi pituuksia. Sovittuamme, että teemme kuuden kertaisen patsaan, kertasin Marlen mitat kuudella ja merkkasin ne ylös.

Taijan piirros, johon Marle mittasi ja merkkasi pituuksia ja jotka minä myöhemmin kertasin kuudella saadakseni patsaan oikean koon selville.   

Taijan Tanooki Mario -piirros edestä mittojen kera. 

Loman jälkeen hommat jatkuivat 7.1.2013 kanaverkon leikkaamisella ja palojen muotoilulla. Muotoilin Marion jalat, hännän ja nenän. Taijan saatua palaset kasaan huomiomme vei Marion alusta, jota ryhdyimme miettimään vakavasti.

Patsaamme tulisi tarvitsemaan tukikeppejä, koska se olisi ilmassa. Yksi keppi kannattelisi Marion ruumista, toinen taas häntää. Mittasimme, että pisin tukikeppi olisi 85 cm ja lyhin 39 cm.

Alustan suunnittelua. Valokuva: Marle.
Taittelin paperista esimerkkialustan, jonka laitoin kanaverkko-Marion alle. Siitä saimme mitat katsottua oikealle alustalle, joka tehtäisiin tietysti puusta.

Mitat papereille talteen ja lähdin vierailemaan opettajamme kanssa Lappian rakennuspuolella tekemässä tilauksen alustasta ja tukikepeistä. Saavuttuamme rakennukseen, meidän olisi pitänyt pukeutua turvallisuusmääräysten mukaisesti (kypärä, suojalasit, turvakengät ja huomioliivi), mutta saimme anteeksi ja pääsimme leikkisällä varoituksella sillä kertaa pälkähästä.

Rakennuspuolella oli ammattitaitoista porukkaa, jotka olivat halukkaita auttamaan. Heillä ei ollut yhtä paksua puuta (halkaisija noin 2,6 cm), jota olisin halunnut tukikeppeihin, mutta he tekivät kompromissin ja lupasivat uhrata yhden siivousharjoistaan. Harjan varsi oli hyvän paksuinen ja antaisi tukea, joten annoin suostumukseni vaihtoon. Itse alustankin mittoihin tuli muutoksia, kun pyöristimme numeroita. Alusta oli nyt neliö kooltaan 43x43cm.

Kävelin takaisin Päärakennukseen saatuani lupauksen, että meille ilmoitetaan sitten kun tilaus on valmis. Kun se asia oli hoidossa, aloitimme päällystämään kanaverkkohahmoamme liisteriin kastetuilla sanomalehtisuikaleilla. Laitoimme tukevan kuoren Mariolle eli useamman paperiliuskakerroksen. 

Kanaverkon päällä liisterillä kostutettuja sanomalehtisuikaleita. Valokuva: Marle. 
Seuraavana päivänä käänsimme työmme ja jatkoimme päällystämistä. Jätimme aukot päähän, vartalon alapuolelle sekä häntään, jotta saisimme kepit asetettua paikoilleen. Arvelin, että saisimme alustan sinä päivänä.

Kävin ATK -luokassa lukemassa sähköpostini ja kun palasin tiimini oli hävinnyt. Heidän laukkunsa ja takkinsa olivat poissa, joten päättelin heidän lähteneen koulusta. Kävin syömässä ja luin kirjaa odotellessani tietoa alustasta. Riikka tuli onneksi pitämään minulle seuraa. Hän myös auttoi minua kun tuliterä alusta tuli rakennuspuolelta sillä välin kun toverit palasivat takaisin kouluun. 

Asettelimme ja kiinnitimme Marion paikoilleen alustaan. Laitoimme päähän pahvin palasen, joka tukisi ja estäisi samalla keppiä tekemästä pattia tai reikää Marion päähän, jos liisteröidyt sanomalehdet sattuisivat antamaan periksi märän paperimassan painaessa päällä. Sidoin rautalangalla pahvin kuudesta kohtaa kiinni verkkoon, jotta se ei lähtisi liikkumaan. Marle sitoi hännän tukikepin lujasti rautalangalla sivuilta kiinni kanaverkkoon.  Peitimme liisterillä ja sanomalehtisuikaleilla verkon aukkokohdat, jotka olimme jättäneet keppejä varten.  


Tässä kuvia alustaan kiinnitetystä Mariosta sanomalehtikuorella (valokuvat: Marle):







Perjantaina 11.1.2013 pystyimme aloittamaan patsaan teossa seuraavan vaiheen, nimittäin päällystämisen paperimassalla. Muistaakseni käytimme jonkun paperimassan loppuun, ennenkuin teimme omaa (?). Mutta kuitenkin pääsin valmistamaan pitkästä aikaa paperimassaa :) !

Valmistaakseni paperimassaa ensimmäiseksi sekoitin liisterin. Sitten Marle ripotteli siihen ekovillaa samalla kun vaivasin aineksia massaksi. Leipominen on kivaa :3 . 



Sanomalehtikuori päällystettiin paperimassalla, jota valmistettiin ekovillasta ja tapettiliisteristä. 
Valokuva: Marle. 

Paperimassa loppui kesken päällystyksen eikä liisteriäkään enää ollut, joten jätimme Marion kuivumaan ja karkasimme viikonlopun riemuihin.  Maanantaina palasimme hommiin ja viimeistelimme ulkokuoren tehtyämme uuden satsin paperimassaa. 


Tässä minä ja Taija päällystämässä Mariota paperimassalla. Valokuva: Marle. 

Mario on päällystetty kokonaan paperimassalla. Valokuva: Marle.

15.1. vihdoin pääsimme laittamaan Marioon hiukan väriä :3.


Taija ja Marle maalaamassa Mariota. 

Marion maalaamiseen käytimme vanhoja seinämaaleja, joita oli varastossa. Mustaa seinämaalia ei ollut, mutta käytimme sen sijaan mustaa Redimixin Gouache liquide Tempera paint -väriä. Värien sekoittaminen oli kivaa. Löysin pienen, muovisen sangon, johon sekoitin Marion punaruskean värin. Tein myös viiksien ja hännän tummien raitojen värin. 


Maalaamisessa käytettiin varaston seinämaaleja. 

Tarvitsin valkoista hanskoihin, joten kaavin kyseistä väriä olevaa seinämaalia lasipurkkiin ja laimensin hiukan vedellä.                    Valokuva: Marle.
Rakastan miehiä, joilla on pulisongit, mutta jätimme tekemättä ne Mariolle. Pulisongit olisivat tulleet liian lähelle viiksiä, eikä se olisi näyttänyt hyvältä.


Marion pulisongit ovat piilossa :P . 

Mario näyttää hyvältä värillisenä. 

Maalasimme paperimassahahmoa kaksi päivää kunnes ryhdyimme huomioimaan alustaa ja tukikeppejä.Taija ryhtyi maalaamaan alustaa armeijan vihreäksi ja minä keskityin lehteen, joka kiinnitettäisiin alustaan. Taija oli tehnyt 14.1. rungon kanaverkosta ja minä jatkoin päällystämällä sen sanomalehtisuikaleilla ja liisterillä ennenkuin laitoin siihen paperimassaa seuraavana päivänä.

Lehdestä oli ollut puhetta jo projektin alussa työryhmässäni; sen piti olla ylimääräinen lisä, joka tehtäisiin, jos aikaa jäisi. Tärkein prioriteetti oli ollut saada patsas valmiiksi. Patsas oli jo aika hyvällä mallilla, joten lehti voitiin tehdä kaikessa rauhassa. 

Itse kuvittelin, että tekisimme suuren lehden, joka olisi alustassa siten, että näyttäisi siltä, että Mario juoksee sen päällä (eli lehti olisi ollut Marion alapuolella). Taija muotoilikin hyvin pienen lehden. Selitettyään asian tajusin, että pelissäkin lehti on pieni ja se on se, jonka ansiosta Mario saa tanukipuvun yllensä – ainakin Super Mario 3D Land -pelissä. Tanukipukuisen Marion ensi esiintyminen oli Super Mario Bros. 3:ssa (1988), mutta en ole ihan varma onko siinäkin jonkin sortin taikalehti vai saako Mario tanukin nahan jollain muulla tavalla...
Super Mario Bros. 3:sen Mario. Kuva täältä. 

En ole Nintendon suuri fani; Mariotakin pelasin ekan kerran vasta viime vuonna Taijan kanssa. Olen vähän pihalla asioista, jotka liittyvät Marioon, joten en ollut varma minkä väriset lehtikanta, -ruoti tai suonitus olivat Mario -pelien taikalehdellä, joten maalattuani ekaksi lehden kokonaan samalla värillä kuin Marion puku eli punaruskealla lähdin ATK -luokkaan tekemään tutkimustyötä.

Tulostin ei toiminut vaikka kuinka sitä maanittelin, joten paperille merkkasin täydelliset ohjeet väritykseen ;D .

Palattuani takaisin kuvanveisto -luokkaan, huomasin Taijan jättäneen alustan maalaamisen kesken ja siirtyneen lehden pariin.


_ಠ... blimey.


Noh, ryhdyin sitten tukikeppien kimppuun, jotka maalasin itsesekoittamallani harmaalla. Saatuaan lehden maalattua, Taija jatkoi alustan työstämistä maalaamalla ruohikon siihen.  



Harmaa on nätti väri. 

Voitto on kohta kotona. 

Sitten kun kaikki mahdollinen projektissamme oli saanut väriä, viimeistelimme työn paikkaamalla rakoja, jotka johtuivat massasta itsestään, sen rakenteesta. Perfektionismi iski... :P

Lopulta kun näytti siltä, että pensselistä voisi luopua, työtila siivottiin. Kahden viikon aikana olikin tullut aika paljon sotkua, niin pöydälle kuin lattialle. Pyyhimme jälkemme ja raivasimme. Maalit, joita emme enää tarvinneet ja jotka olivat vielä ihan käyttökelpoisia, laitoimme viereiselle pöydälle, jolla pojat työskentelivät. Osa maalipurkeistamme oli jo niin tyhjillä, että pesasin ja putsasin ne suosiolla. Laitoin muovisäkit, jotka olivat olleet pöydän suojana, tiskialtaan alahyllylle, jotta niitä voisi käyttää uudestaan.

Toivottavasti näistä maaleista on hyötyä.
.
En löytänyt Erikeepperiä, joten liimasimme lehden alustaan puuliimalla, joka oli jätetty tiskialtaan lähelle. Jotta lehti jämähtäisi haluamaamme asentoon (ylöspäin ja kallelleen), laitoimme teekupin lautasen kera sen päälle. Kaiken varalta väänsin rautalangasta tuen lehden alle  -tarkoituksena ottaa se pois heti seuraavana aamuna.



Taikalehti liimattiin alustaan kiinni. 

Tanooki Mario on valmis, ja kahden viikon sotkut ovat poissa.

Siivottuamme ja kiinnitettyä lehden tärkein oli vielä tekemättä: työ signeerattiin laittamalla nimikirjaimet Marion alustaan. Marle ei ollut koulussa Zumbassa sattuneen loukkautumisen takia, joten kirjoitin hänenkin nimikirjaimensa rautalangalla ja seinämaalilla.


Taijan, minun ja Marlen nimikirjaimet Tanooki Marion alustassa. 


Saimme Tanooki Marion valmiiksi, ja lopputulos on mielestäni aika onnistunut

Näyttää hyvältä myös takaakin :D . 


Perjantaina 18.1.2013 koitti viimeinkin hetki, jolloin oli tanukimme aika lähteä suureen maailmaan. Vähän aikaa pähkäiltyämme miten saisimme patsaan helpoiten kirjastoon päätimme mennä alustalla, jossa oli pyörät. Sen saimme koulun ruokalasta lainaan (ruokalan henkilökunta on ihanaa väkeä <3 )


Tässä Mario ruokalan punaisella alustalla 2.kerroksen hissin luona. 

Hissillä oli helppoa kulkea edes takaisin kerrosten välillä ison alustan kanssa – sitten kun saimme avuksi jonkun, jolla oli oikeus ja oikeat välineet käyttää hissiä (hissi ei lähde mihinkään ilman avainta >_< ).


Taija raahasi urheasti patsaan koulumme kirjastoon, ja kurssi oli näin viimein ohi. Huh.  


Mario jouduttiin jättämään kirjaston nurkkaan, tiskin läheisyyteen, koska sille ei oltu raivattu tilaa kirjastossa.





Loppusanat:

Kolmen viikon kurssi hurahti aika nopeasti, vaikka alussa olikin vaikeuksia keskittyä. Loman jälkeen motivoitui sen verran, että onneksi saikin jotain aikaan. Olen tyytyväinen patsaaseen. Oli ihan hauskaa vaihtelua  tälläinen "näpertely" tietokoneen edessä istumiseenOlen aiemminkin tehnyt kanaverkosta ja paperimassasta patsaista, mutta iso patsas, joka oli ilmassa tukikeppien varassa oli täysin uutta.  

Sain lisää kokemusta, joten hyödyllinen kurssi tämä toki oli. Entisessä koulussa saamani oppi sai vahvistusta ja kertausta (kertaus on opintojen äiti, kuten vanha ja aika kulunut sanonta menee). Paperimassaa oli pitkästä aikaa jälleen mukava päästä tekemään. Paras tapa purkaa aggressioita on hakata harmaata klönttiä ;) !

Sain kallisarvoisen vinkin Riikalta ja Vilmalta koskien punaista vahamassaa: sitä on helpompi käsitellä, jos sen laittaa lämpimään veteen (samalla säästyy aikaa kun ei tarvitse pyöritellä ja lämmitellä sitä käsissä, jotta sitä voisi muotoilla!). Tämä vinki auttoi paljon pienoismallin kanssa. Hissin käytön oppiminen on varmaan myös hyödyllinen taito, jonka sain kurssilta.

Patsaan rakentamisen myötä opin enemmän myös itse Mario -hahmosta selatessani nettiä ja kuunnellessani tovereitteni selostuksia. Ja jos tulevaisuudessa tarvitsen siirtolavaa pyörillä, tiedän, että sellaisen saa ruokalasta. 




Käykää Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kirjastossa katsomassa Tanooki Mariota. 




1 kommentti:

  1. Hieno Mario, tälläiset työt inspiroi itteäkin kokeilemaan paperimassaa. Tsemppiä opintoihin.

    VastaaPoista